Tuzin nietuzinkowych ciekawostek o herbacie

Tuzin nietuzinkowych ciekawostek o herbacie

Herbata to dla niektórych tylko zwykła torebka, która zabarwia wodę i nadaje jej jakiś smak. My wiemy, że to bardzo krzywdzące stwierdzenie, ponieważ posiada ona niezliczone rodzaje oraz zastosowania. Aby przybliżyć ci wspaniałość herbaty, przygotowaliśmy garść informacji o niej która pokaże, jak bardzo niektórzy się mylą!

  • Herbata nie zawiera kalorii! Można ją więc pić w dowolnych ilościach bez zamartwiania się o wagę.
  • Barwniki herbaciane (żółty, zielony i brązowy) odznaczają się trwałością, naturalnym kolorem i są zupełnie nieszkodliwe. Mogą być wykorzystywane jako idealne barwniki do żywności.
  • Napar herbaciany stanowi również substancję barwiącą stosowaną w kosmetyce. Zmieszany z henną daje piękną, złocisto-kasztanową barwę, bardziej zbliżoną do naturalnego koloru włosów niż sama henna. Jest też dobrym środkiem, wzmacniającym cebulki włosów. Zapobiega ich wypadaniu oraz łupieżowi.
  • W Birmie jada się świeże liście herbaty podobnie jak sałatę, z kolei w Tybecie zastępują one nasze warzywa i gotuje się z nich zupę.
  • Chińczycy i Birmańczycy stosują herbatę jako przyprawę w połączeniu z czosnkiem. To połączenie daje swoisty pikantny aromat. Dzięki swoim właściwością herbata pochłania zapach czosnku ale nie zabija jego smaku.
  • W Chinach, Birmie i Tajlandii rozpowszechniło się spożywanie herbaty kiszonej jako oddzielnego dania lub jako dodatku do różnych dań mięsnych i rybnych. Herbatę kisi się przez okres od 10 dni do 6 miesięcy, w zależności od masy i warunków przechowywania.
  • Australijscy hodowcy owiec przyrządzają tzw. herbatę bekonową. Przygotowuje się ją w puszkach po konserwach mięsnych, gotując bekon w herbacie. Otrzymany w ten sposób wywar herbaciany jest popijany w trakcie jedzenia ugotowanego w niej bekonu.
  • Młode dziewczyny zbierające najlepsze tipsy z krzewów herbacianych, przestrzegać musiały specjalnej diety. Zabraniano im jedzenia czosnku, cebuli i warzyw pokrewnych oraz ostrych przypraw, aby nawet cień obcego zapachu nie przeszedł na zbierane listki.
  • W Mongolii i Tybecie herbata tabliczkowa (cegiełkowa) do dziś jest środkiem płatniczym w handlu wymiennym.
  • Tradycyjny chiński zestaw do zaparzania herbaty powstał na przełomie XV i XVI w. i produkowany był z czerwonej lub brązowej kamionki. W jego skład wchodził czajnik do zaparzania i kubek (czasem miseczka) z przykrywką. Do zaparzania używano bambusowego koszyka na suchą herbatę.
  • W szkockich górach wróżki sobie i przyjaciołom wróżyły z układu liści herbacianych w kubku porannej herbaty. Liście ułożone w kotwicę oznaczały podróż, w kota - zdradę, drzewo - powodzenie. Wróżby dotyczyły najbliższego dnia.
  • W Chinach herbata stosowana była nie tylko doustnie, lecz także zewnętrznie w postaci maści przynoszącej ulgę przy bólach reumatycznych.

Jeśli zaciekawiły cie te informacje to wpadnij do naszej herbaciarni! Pokażemy w praktyce, że herbata to nie tylko zwykła torebka z suszem, ale wspaniała podróż w nieznane!

Dodaj komentarz

Twój email nie będzie wyświetlany publicznie. Wypełnij pola oznaczone *